KRVNI UGRUŠAK KOD ASTRONAUTA NA ISS-u

Prema novoj studiji slučaja, neidentificirani astronaut na Međunarodnoj svemirskoj postaji imao je duboku vensku trombozu (DVT) - ili krvni ugrušak - u vratnoj veni.


Identitet astronauta i vrijeme kada se incident dogodio drže se u tajnosti iz razloga privatnosti, pa su identifikacijski podaci izostavljeni iz studije slučaja.

Astronaut je dva mjeseca bio na šestomjesečnom boravku na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) kada je otkrivena DVT. Ovo je prvi puta da je krvni ugrušak otkriven kod astronauta u svemiru, a NASA nije razvila i uspostavila metodu za liječenje ovakvog stanja u okruženju "nulte gravitacije".

Foto: NASA

Jedan od stručnjaka koje je NASA dovela da bi riješila situaciju bio je stručnjak za zgrušavanje krvi, dr. Stephan Moll, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Sjeverna Karolina (UNC) na Chapel Hillu. Moll je bio jedini liječnik izvan NASA-e kojeg je NASA konzultirala kako bi pomogao u izradi plana liječenja ugruška, rekli su dužnosnici UNC-a. "Moll i tim Nasinih liječnika odlučili su da će razrjeđivači krvi biti najbolji način liječenja astronauta. Međutim, oni su imali ograničene farmaceutske mogućnosti", jer ISS ima samo malu količinu lijekova, rekli su UNC-ovi dužnosnici u izjavi za  medije.

Kada je ugrušak otkriven, bila je na raspolaganju samo mala količina razrjeđivača krvi Enoxaparin.

Moll je pomogao NASA-i utvrditi kako iskoristiti zalihe lijeka Enoxaparin na svemirskoj postaji kako bi se učinkovito liječilo DVT, istovremeno osiguravajući da astronaut neće ostati bez lijeka prije nego što NASA može lansirati novu pošiljku lijekova na slijedećoj teretnoj misiji prema ISS-u.

Krvni ugrušak astronauta liječen je Enoxaparinom - lijekom koji se injekcijom ubrizgava pod kožu - oko 40 dana. 

43. dana liječenja astronauta, zaliha Apixabana - tablete koja se uzima oralno - sigla je na ISS neimenovanim teretnim svemirskim brodom. Proces liječenja je trajao više od 90 dana, a za to vrijeme astronaut je pomno nadzirao krvni ugrušak izvodeći ultrazvuk na vlastitom vratu uz vodstvo radiološkog tima sa Zemlje.

Moll je također razgovarao s astronautom putem e-pošte i telefonskih poziva. Astronaut je sigurno sletio na Zemlju na kraju njihove šestomjesečne misije, a krvni ugrušak nije trebalo dalje liječiti.

Pomalo ironično, DVT je slučajno otkriven kada je astronaut radio ultrazvuk vrata za istraživačku studiju o tome kako se tjelesna tekućina preraspodjeljuje u nultoj gravitaciji. Astronaut nije iskusio nikakve simptome bolesti. "Da nije bilo studije, ne može se reći kakav bi ishod po astronauta mogao biti", rekli su dužnosnici UNC-a.

U izjavi je Moll rekao da je potrebno više istraživanja o tome kako se krv i krvni ugrušci ponašaju u svemiru. "Je li to nešto što je češće kod astronauta u svemiru?", zapitao se Moll.

"Kako minimizirate rizik od DVT-a? Treba li na ISS-u držati više lijekova za to? Treba odgovoriti na sva ova pitanja, posebno s planom kada astronauti krenu u dulje misije na Mjesec i Mars", dodao je Moll.

Moll je koautor studije slučaja o uspješnom liječenju koja je objavljena 2. siječnja u New England Journal of Medicine. NASA-ina astronautkinja Serena Aunon-Chancellor, liječnica koja je šest mjeseci 2018. godine, tijekom Ekspedicije 56 i 57, bila u službi inženjera leta na ISS-u, vodeća je autorica studije.

Foto: NASA

"Ova nova otkrića pokazuju da nas ljudsko tijelo još uvijek iznenađuje u svemiru", rekla je Aunon-Chancellor u izjavi. "Još uvijek nismo naučili sve o svemirskoj medicini ili svemirskoj fiziologiji".

"Najveće pitanje koje ostaje kako bismo se nosili s tim tijekom misije klase putovanja i istraživanja na Marsu. Kako bismo se medicinski pripremili? Moraju se provesti dodatna istraživanja kako bi se dalje rasvijetlilo stvaranje ugrušaka u ovom okruženju i moguće protumjere."

Stručni članak o tome pročitajte OVDJE 

       

Popularni postovi