Kako postati astronautom?

Kako se postaje astronautom i koji su kriteriji za kandidate? Kakve su šanse da netko iz Hrvatske poleti u svemir?

ESA astronaut Andreas Mogensen
Foto: ESA

Na predavanjima o životu u orbiti obavezno postavim pitanje "Tko bi želio postati astronautom?" i većina u publici podigne ruku, pogotovo kada se radi o učenicima u osnovnim školama. Tada im odgovorim kako će možda jedan od njih uspjeti, ali svi ostali mogu raditi kao njegova podrška. Astronauti trebaju jesti i piti, nositi odjeću, trebaju dijelove i opremu za održavanje svemirske postaje, trebaju liječnike, instruktore iz različitih područja i slično. Dakle, ako i ne uspijete proći na natječaju za astronauta, još uvijek možete sudjelovati u svemirskim programima.

Do sada je u svemiru boravilo preko 500 astronauta iz različitih država. Astronaute imaju NASA, ESA i njezine članice, Roscosmos, mnoge države iz bivšeg Varšavskog pakta koje su slale astronaute na sovjetsku stanicu Mir, Kina i mnoge druge države.

Trenutna cijena obuke, lansiranja i boravka na ISS-u u trajanju do 6 mjeseci se kreće oko 75 do 80 milijuna američkih dolara po astronautu. Svemirski turisti su plaćali između 20 i 35 milijuna dolara za sedmodnevni boravak na ISS-u. Važno je reći da su i oni prošli kompletnu obuku za astronauta koja traje od dvije do pet godina.

Richard Garriot, američki svemirski turist u brodu Soyuz
Foto: NASA

NASA i ESA povremeno raspisuju javne natječaje za astronaute i redovito se javi nekoliko tisuća kandidata.

Prije prijave je dobro imati nekakva predznanja i iskustva koja mogu pomoći u izboru:

- iskustvo u letenju, makar i u lokalnom aeroklubu, je prednost. Možete početi već u mladim danima kao jedriličar, ili kao sportski pilot na motornim zrakoplovima. U Zagrebu postoji srednja zrakoplovna škola koja daje osnovno formalno obrazovanje u zrakoplovstvu, a nakon nje možete upisati i prometni fakultet na nekom od smjerova povezanih sa zrakoplovstvom. U inozemstvu postoje smjerovi za svemirske inženjere, tzv. "aerospace study". Jedno od nama bližih sveučilišta je Politecnico University u Torinu, a studij se može slušati i polagati na engleskom jeziku.

Goran Nikolašević na Politecnico sveučilištu u Torinu
Foto: Goran Nikolašević

- kada vrše izbor kandidata, svemirske agencije se vode potrebama za planirane misije u budućnosti, tako da prema tim planovima biraju struke iz kojih dolaze budući astronauti. Nekada su se birali isključivo vojni piloti, uz poneki izuzetak. Napretkom svemirskih letova i tehnike lansiranja u orbitu, kriteriji su nešto ublaženi pa je put u svemir postao dostupan i "običnim" ljudima koji se nađu u ulozi specijalista misije;

- dobro je imati završen dodiplomski studij prije prijave na natječaj za astronauta.

NASA raspisuje javne natječaje za svoje astronaute. Osnovni uvjeti su američko državljanstvo i najmanje Bachelor degree (diploma dodiplomskog studija). Nasini astronauti idu u mirovinu relativno mladi, no oni time ne prestaju raditi u svemirskoj branši. Neki od "umirovljenih" Nasinih astronauta i dalje imaju status aktivnog astronauta, a potvrda toga je njihov rad za nove privatne svemirske kompanije kao što su Space X, Boeing, Sierra Nevada Corp., Virgin Galactic i druge.

Astronauti kompanija Space X i Boeing odobreni od strane Nase
Foto: NASA

Sigurno ste primjetili dosta astronauta drugih država koji su letjeli za Nasu. No, oni nisu američki astronauti i došli su po drugim kriterijima, najčešće u okviru međunarodne suradnje.

Međunarodna svemirska postaja je veliki međunarodni projekt i sudjelovale su mnoge države. Neke od njih su financirale izgradnju modula (kao npr. Italija, Njemačka) i zauzvrat su dobile mogućnost slanja svojih astronauta i korištenje resursa ISS-a za svoje potrebe. Ipak, njihovi astronauti lete u okviru korpusa astronauta Europske svemirske agencije.

ROSCOSMOS nema običaj raspisivati javne natječaje za svoje astronaute i većina su pripadnici ruske vojske. Zadnja klasa su kandidati izabrani u kolovozu 2018. godine i od njih se očekuje letenje na ruskim, ali i novim privatnim američkim svemirskim brodovima, te let na buduće misije prema Mjesecu. Astronauti Roscosmosa idu u redovitu starosnu mirovinu, tako da su neki od njihovih aktivnih astronauta pravi iskusni "oldtimeri" u svemiru.

Foto: Roscosmos, kozmonauti generacija 2018

Sergej Krikalev (ROSCOSMOS), šef ruskih kozmonauta 
Foto: Goran Nikolašević

CNSA (Kina) ima nekoliko astronauta (taikonauti) koji su boravili u svemiru na misijama od 2003. godine. Kina planira lansiranje i montažu svoje nove svemirske postaje sredinom 2020. godine i plan završetka je za 2022. godinu. Astronauti Europske svemirske agencije Samantha Cristoforetti i Matthias Maurer treniraju zajedno s kineskim kolegama za nove misije.

Video: ESA/Youtube


JAXA (Japan) ima svoje astronaute koji lete u misijama s Nasom. JAXA je izgradila modul na ISS-u pod imenom JEM-Kibo i u njemu borave japanski astronauti. Poznatiji japanski astronauti su Dr. Chiaki Mukai i Koichi Wakata.

Dr. Chiaki Mukai (JAXA), Foto: Goran Nikolašević

Dr. Koichi Wakata (JAXA), Foto: Goran Nikolašević

CSA - Kanada ima nekoliko astronauta koji uglavnom lete u suradnji s Nasom i ESA-om. Kanada je pridružena članica Europske svemirske agencije te sudjeluje u brojnim aktivnostima i misijama. Svakako najpoznatiji široj publici je astronaut Chris Hadfield, inače pilot u kanadskoj vojsci. U ovom trenutku se na ISS-u nalazi kanadski astronaut David Saint-Jacques.

ESA - Europska svemirska agencija

ESA raspisuje javni natječaj za astronaute i na zadnji natječaj 2009. godine se javilo 8413 kandidata s važećim prijavama. Između njih je izabrano 10 kandidata kao uži izbor, i od njih je 6 kandidata izabrano kao finalni izbor astronauta za tu generaciju. Zanimljivo je da su svih deset kandidata bili odlični i izbor je bio težak. Sedmi na listi, kandidat iz Njemačke Matthias Maurer je postavljen za instruktora astronauta, da bi u veljači 2017. ipak bio promoviran u astronauta.

ESA astronauti generacija 2009. Foto: ESA

Njemački astronaut Matthias Maurer i Goran Nikolašević, 
Foto: Odysseus Space Contest

No, cijeli taj sustav je dosta kompliciran jer pravo sudjelovanja na natječaju imaju samo kandidati iz država članica Agencije, no i same države članice guraju svoje kandidate ovisno o sudjelovanju u misijama (Italija, Njemačka, Francuska, UK...). Većina ESA-inih astronauta ostaju raditi za neku od sastavnica Europske svemirske agencije i idu u redovitu starosnu mirovinu. Jedan od najiskusnijih astronauta koji se nedavno vratio sa šestomjesečne misije na ISS-u je Paolo Nespoli iz Italije (rođen 1957.!).

Hrvatska trenutno ima status promatrača, no očekuje se vrlo brzi ulazak u PECS program (program zemalja suradnica), a nakon toga i ulazak u punopravno članstvo u ESA-i. Kada Hrvatska postane punopravna članica, njezini državljani će imati pravo prijaviti se na natječaje za astronaute i biti izabrani, naravno ovisno o interesu i potrebama ESA-e. Današnji hrvatski srednjoškolci mogu imati u perspektivi mogućnost prijave za astronauta i dok prođu sve administrativne procedure oko pristupa Hrvatske ESA-i, potencijalni kandidati za astronauta se mogu početi pripremati za prijavu. Evo liste osnovnih kriterija Europske svemirske agencije za astronaute:

Opći kriteriji:

- državljanin članice Europske svemirske agencije,
- 27-37 godina starosti,
- visina 153-190 cm,
- odlično znanje engleskog jezika (uče se ruski i kineski),
- sveučilišna diploma (ili ekvivalent) iz prirodnih znanosti, tehnike ili medicine,
- najmanje 3 godine profesionalnog (radnog) iskustva u struci,
- letačko iskustvo je poželjno.

Zdravstveni kriteriji:

- kandidati trebaju biti dobrog općeg zdravlja,
- zadovoljavajuća medicinska povijest,
- normalna težina,
- bistrog uma,
- uspjeh na zdravstvenom testiranju
  - mišići, kardiovaskularni sustav, vestibularni sustav,
  - koriste se centrifuge i stolice na okretanje, barokomore i zrakoplovi,

Psihološki zahtjevi:

- brzo i ispravno zaključivanje,
- memorija,
- koncentracija (pažnja),
- dobra orijentacija u prostoru,
- tjelesna i fizička pokretljivost,
- dobra osobnost,
- visoka motivacija,
- fleksibilnost,
- empatija,
- nizak nivo agresivnosti,
- emocionalna stabilnost,
- sposobnost rada u multinacionalnom okruženju.

Profesionalni i stručni zahtjevi:

- dobro poznavanje struke








Primjedbe

Popularni postovi