Izolacija u svemiru i psihologija astronauta


Niste u zatvoru. Niste kriminalac. Niste bolesni. A svejedno ne možete nikuda, odnosno kretanje vam je ograničeno.

Kandidati za astronaute prolaze rigorozna testiranja, kako fizička, tako i psihološka. Jedan od najstrožih kriterija za izbor astronauta je psihička stabilnost osobe.

Obuka za astronauta traje najmanje dvije godine i odvija se u različitim uvjetima: u učionicama, u bazenima, na poligonima za vježbu, na moru, u divljini.

Kada uspješno završe obuku, dobivaju status astronauta, raspoređuju se na neku od budućih misija i nastavljaju s obukom za tu točno određenu misiju. U obuci za misiju sudjeluju dva tima: prvi tim i zamjenski tim. Timove mogu sačinjavati iskusni astronauti i početnici kojima je to prvi let u svemir. Definira se što će raditi na međunarodnoj postaji, koje eksperimente će provoditi, hoće li ići u svemirsku šetnju i vršiti popravke na vanjskom dijelu postaje i slično. Do leta može proći još dvije ili više godina.

Prije samog lansiranja astronauti ulaze u strogu karantenu. U slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema, pa i obične prehlade, astronaut se skida s misije i umjesto njega dolazi jedan od članova rezervnog tima.

Došao je dan lansiranja, astronauti se penju na vrh 70 metara visoke rakete i ulaze u svemirski brod koji će ih prevesti do niske orbite, na 400 km visine gdje se nalazi Međunarodna svemirska postaja. Većina astronauta je rekla da u tom trenutku osjećaju tremu. Kako i ne bi, kad sjede na bombi od 200 tona (Saturn V za put na Mjesec je imao 1500 tona) i čekaju da pojure prema svemiru i dostignu konačnu brzinu od 28.000 kilometara na sat.

Photo credits: Roscosmos

Put do ISS-a je uobičajeno trajao dva dana, no nakon usavršavanja navigacijskih sustava putovanje je skraćeno na samo šest sati. Kada pristanu uz ISS i otvore vrata, ulaze u svoj novi dom za sljedećih šest mjeseci, a možda i više.

Ne mogu otvoriti prozore da prozrače prostorije, spavaonice su veličine telefonske govornice, blagovaonica je bez stolica, u „hodniku“, toalet je bučan kao jedan veliki usisivač, vodu i zrak recikliraju (astronaut Koichi Wakata je rekao: „Ovdje na ISS-u od jučerašnje kave pravimo sutrašnju kavu“). Ako se razbole, najbliži liječnik je dolje na Zemlji i može im pomoći samo savjetima. Astronauti su prošli i osnovnu medicinsku obuku (pogledajte moj članak o tome kako popravljaju zube u svemiru) te imaju jako dobar priručnik u kojemu su detaljno objašnjeni svi postupci i imaju dosta dobre opreme koja je razvijena specijalno za njih.

Photo credits: NASA 

Sve to, i još puno drugih stvari značajno utječe na psihičko stanje astronauta.

Koji su najvažniji i najčešći stresori kod astronauta, da li su neki od navedenih stresora smanjeni s vremenom?

Popis stresora na dugotrajnim svemirskim letovima

Izolacija i mali prostor za kretanje.

Na međunarodnoj svemirskoj postaji astronauti imaju na raspolaganju 915 kubičnih metara „stambenog“ prostora pod tlakom. To je otprilike prostor četverosobne kuće na Zemlji. Nalaze se na 400 kilometara visine i ne mogu se vratiti na Zemlju kada oni požele. S kontrolom misije komuniciraju na daljinu.


I konačno, odvojeni su od svojih obitelji na duže vrijeme. Današnjim astronautima je nešto lakše jer imaju internet pa se redovito čuju s obitelji i prijateljima (ne samo koristeći Skype, već i društvene mreže), ali starijim generacijama astronauta to nije bilo moguće.

Ograničena mogućnost prekida misije

Danas misije na ISS-u prosječno traju oko 6 mjeseci, uz nekoliko izuzetaka kada su astronauti boravili i do godinu dana u jednom komadu. Astronaut ne može reći nakon tri mjeseca „Meni je dosta, ja bih kući.“

Uvjeti visokog rizika i mogućnost gubitka života

Rizik je vrlo visok, počevši od trenutka lansiranja pa do drugih opasnosti koje vladaju u svemiru na ISS-u. Požar unutar postaje, otrovni plinovi, sudar s meteorom ili svemirskim otpadom i slično. Iako je u drugim svemirskim misijama bilo smrtnih slučajeva (osobito Space Shuttle tragedije), na ISS-u još nije bilo ozbiljnijih problema. U jednom slučaju je kod astronauta na ISS-u došlo do začepljenja krvnih žila, ali je to uspješno riješeno.

Složenost sustava na ISS-u i komplicirane misije

Astronauti za vrijeme boravka moraju održavati sve životno važne sustave postaje (čak i wc), odrađivati eksperimente iz različitih područja znanosti i tehnologije i održavati opremu za eksperimente, odrađivati svemirske šetnje koje su zapravo teški fizički radovi i znaju trajati preko sedam sati u jednom komadu, moraju prihvaćati svemirske brodove koji ne pristaju samostalno uz postaju, i puno drugih zadataka. To znači da astronautu nisu dovoljna samo znanja koja je stekao u svojem redovitom školovanju, već u okviru dodatne obuke stječe znanja iz drugih područja (npr. biologije, medicine, tehnologije materijala, fizike...).

Sustav za recikliranje vode na ISS

Neprijateljski vanjski okoliš

Astronauti znaju da se nalaze u vrlo neprijateljskom okruženju, nepogodnom za život. Ne mogu izaći slobodno iz postaje, ne mogu prozračiti postaju, moraju svoja svemirska odijela održavati ispravnim (često se kaže da je svemirsko odijelo, tzv. skafander, najmanji svemirski brod na svijetu s ljudskom posadom). Izvan postaje vlada vakuum, nema zraka. Temperature na sunčanoj strani dosežu 200 stupnjeva Celzijusa, a u sjeni Zemlje do minus 150 stupnjeva.

Photo credits: NASA

Promjene u osjetilnim podražajima

Zbog uvjeta mikrogravitacije („bestežinskog stanja“) organizam astronauta se ponaša drugačije nego na Zemlji. Srce pumpa krv drugačije, izmjena tekućina na staničnoj razini je promijenjena, astronauti izgube dobar dio osjeta okusa u ustima i mirisa u nosu jer im popucaju sitne kapilare zbog nedostatka gravitacije koja inače usmjerava krv u noge, imaju problema s vidom, imaju pojačani gubitak kalcija iz kostiju (osteoporoza), atrofiju mišića, promjene u vestibularnom sustavu i još puno drugih nuspojava. Naravno, s godinama su se razvile metode za ublažavanje ovih promjena, ali svejedno su one i dalje značajne.

Poremećaji spavanja

Međunarodna svemirska postaja obiđe Zemlju 15-16 puta u toku 24 sata. To znači da jedna orbita traje 90 minuta: 45 minuta je dan i 45 minuta je noć. Astronauti izgube osjećaj vremena i dolazi do promjena u dnevnom cirkadijskom ritmu na kojega su navikli na Zemlji. Ovi problemi se rješavaju dobrom organizacijom rada i odmora, pravilnim osvjetljenjem radnog prostora i spavaonice, korištenjem jedinstvenog vremena (UTC ili Griničko vrijeme). No, svejedno radovi često iziskuju dulju budnost (na primjer kada dolazi nova posada ili kada treba prihvatiti teretni svmierski brod u dolasku), ili situacije kada prijeti sudar sa svemrskim otpadom pa je cijela posada pod uzbunom... Osim toga, spavanje u bestežinskom stanju nije jednako spavanju na Zemlji, gdje ste navikli da vas sila teže drži uz krevet i glavu na jastuku.


Postoji još nekoliko kategorija stresora koji se isprepliću s ovima koje sam naveo. Na primjer: fiziološki/fizički stresori, psihosocijalni stresori, ljudski faktori i uvjeti boravka/stanovanja u svemiru.

U zadnjih desetak godina se rade i analogne simulacije života na Mjesecu ili Marsu gdje se izolira skupina od nekoliko članova, tzv. analognih astronauta, i promatra se njihovo ponašanje u novom izoliranom okolišu te se iz toga uči kako riješiti probleme koji nam u normalnom životu možda nisu poznati. Postoji odličan rad mag. psihologije Tajane Lučić iz Osijeka na temu analognih astronauta (potražite u Repozitoriju Odjela za psihologiju na FFOS-u), s obzirom da je g. Lučić sudjelovala u dvije takve misije na poziciji psihologa u kontroli misije.

Sigurno možemo pronaći neke sličnosti između astronauta u svemiru i današnje situacije gdje se traži izolacija ili samoizolacija zbog pandemije korona virusa. Ljudi su prisiljeni živjeti nekoliko tjedana u zatvorenom prostoru, najčešće kod kuće ili u bolnici u karanteni, moraju se držati dalje od ostalih ukućana kako ne bi prenijeli bolest na njih, ovise o pomoći drugih koji ih opskrbljuju hranom i drugim potrepštinama jer ne mogu/ne smiju izaći do trgovine, imaju ograničeno kretanje i samo pod određenim uvjetima smiju otići k liječniku. Za neke kategorije stanovništva je bolest opasna po život i možda žive u strahu od smrti, što je sigurno veliki stres i psihičko opterećenje za ionako slabiju populaciju.






Popularni postovi