Kako astronauti popravljaju zube dok su u svemiru?

Danas sam bio kod moje najbolje zubarice na svijetu dogovoriti termin i u ordinaciji sam zatekao nekoliko studentica stomatologije koje su došle na praksu kod doktorice. Kako pripremam jedno zanimljivo predavanje na osječkom Sveučilištu koje će biti u drugom tjednu travnja, razgovor je vrlo brzo otišao u smjeru svemira i astronauta. Motivirala me da ponovo uzmem u ruke lekcije koje sam prošao iz astronautike prije dvije godine i temeljito ih ponovim.

Photo: NASA

Da biste postali astronautom, a pogotovo da biste bili izabrani za šestomjesečnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), trebate proći stroge liječničke preglede. Jedan od pregleda uključuje i zube. Zašto je to važno?

Posade žive, rade i putuju u različitim ekstremnim uvjetima na koje čovjekov organizam nije navikao: bestežinsko stanje, povećana gravitacija prilikom putovanja i povećana radijacija u prostoru u kojem borave duže vrijeme, promjene tlaka zraka osobito prije i nakon svemirske šetnje. Stoga je značajan utjecaj na fiziologiju (gubitak koštane mase, atrofija mišića, srčane aritmije i poremećena prostorna orijentacija), psihologiju i oralno zdravlje astronauta.

Budući da okruženje u svemiru može imati negativne učinke na oralno zdravlje, zrakoplovni ili svemirski zubar mora biti spreman za pregled i odabir samo onih astronauta s optimalnim oralnim zdravljem prije misije kao i izraditi smjernice za pripremu kompleta za hitne slučajeve u stomatologiji koji se bave hitnim stanjima zuba tijekom misija.

Osim godišnjih pregleda, astronauti prolaze kroz pred-letne preglede najmanje 18 mjeseci prije lansiranja kako bi utvrdili mogu li biti izloženi riziku od stomatoloških oboljenja koja bi zahtijevala daljnju procjenu ili hitno liječenje. Na temelju njihovog oralnog zdravlja, astronauti se svrstavaju u tri kategorije.

- Astronauti klase I imaju dobro oralno zdravlje i ne očekuje se njihova ponovna procjena ili liječenje u roku od 12 mjeseci.
- Astronauti klase II imaju neke potencijalne oralne probleme. Međutim, od njih se ne očekuje da će se razviti u hitne slučajeve u sljedećih 12 mjeseci.
- Astronauti klase III imaju najmanje jedno oralno stanje koje će vjerojatno rezultirati hitnim slučajem zuba u sljedećih 12 mjeseci.

Od svih astronauta se očekuje da zadrže status klase II, najmanje. Međutim, kako bi se razmotrili za neposrednu misiju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), svi astronauti moraju imati status klase I prije samog lansiranja. Slično kao i kod profesionalnih pilota zrakoplova, zubi astronauta moraju biti zdravi ili kvalitetno popravljeni. Mjehurić zraka u loše popravljenom zubu može stvoriti velike probleme.

Sljedeći oralni i dentalni problemi su prijavljeni tijekom misija od strane astronauta ili dežurnog liječnika:

- barotrauma
- periodontitis
- zubni karijes
- gubitak koštane mase u čeljusnoj kosti ili lomovi čeljusne kosti
- bolovi u licu te utrnulost zuba ili zubnog tkiva u usnoj šupljini
- kamenac u salivarnom kanalu ili rak usne šupljine
- glavobolje
- začepljen nos
- akutni maksilarni sinusitis
- produljeno zacjeljivanje rana
- napuknut ili slomljeni zub
- upala ili infekcija zubne pulpe
- temporomandibularni poremećaji
- parodontne abscese

Do sada je zabilježeno nekoliko slučajeva zubobolje tijekom svemirskih misija (uključuje izvješća više svemirskih agencija), te je NASA zabilježila u jednom slučaju pomicanje zubne krune koju je popravio kolega astronaut na misiji uz pomoć opreme koju je imao na raspolaganju u svemiru te nisu zabilježene komplikacije nakon toga.

Barem jedan član posade na misijama prolazi osnovnu obuku iz dentalne medicine te je osposobljen za:

- postavljanje oralne dijagnoze
- metode kontrole boli
- provođenje lokalne dentalne anestezije
- liječenje zubnih infekcija
- postavljanje privremenih ispuna
- ekstrakcija zuba
- kontrola krvarenja
- upravljanje oralnom i maksilofacijalnom traumom i ozljedama


ESA astronaut Matthias Maurer prolazi osnovnu obuku iz stomatologije (srpanj 2021)

Obuka astronauta iz dentalne medicine može trajati od 15 do 180 dana, ovisno o predznanju astronauta. NASA je sastavila i poslala na ISS pisano uputstvo iz medicine za astronaute na misiji u svemiru (dokument ima 1032 stranice!), a koje sadrži i detaljno opisane osnovne postupke iz dentalne medicine, lijekove i opremu koja se koristi.

Primjer iz upute astronautima na ISS-u kako se daje lokalna anestezija injekcijom (ovo je samo jedna od stranica, na slici nije kompletna uputa za davanje lokalne anestezije!!!):


Prema službenoj američkoj uputi za astronaute, za lokalnu anesteziju injekcijom se koriste Xylocaine + Epinephrine, te Eugenol uz lokalnu anesteziju kada se radi na zubnoj pulpi. Za liječenje infekcija se koriste Amoxil (Amoxicilin) ili Zithromax (Azithromicyn). Za ublažavanje zubobolje se koriste standardni analgetici kao što su Aspirin, Voltaren, Tylenol, Analgin... Protiv teških bolova se daje Vicodin. Ovi lijekovi se već nalaze na postaji i zaliha se redovito obnavlja. U dokumentu je propisana i količina te vrijeme uzimanja svakog od navedenih lijekova. Ipak, većina lijekova se daje uz savjet stomatologa koji dolazi po potrebi u kontrolu misije na Zemlji.

Pozicija dežurnog liječnika u kontroli misije Nase u Houstonu

Kako bi se izbjegle komplikacije i nepotrebne intervencije u svemiru, važno je dobro pregledati zube astronauta još dok su na Zemlji i predvidjeti moguće probleme, a kada su astronauti već gore, vrlo je važna redovita oralna higijena.

Astronaut Chris Hadfield pere zube u svemiru


Primjedbe

Popularni postovi