Posjeta Europske svemirske agencije Hrvatskoj

U posjeti Hrvatskoj je boravila šesteročlana delegacija European Space Agency - ESA . Ono što bih želio naglasiti, a mediji su propustili jer su popratili samo protokolarni dio, jest da je naša svemirska scena vrlo živahna i aktivna, uključujući znanost, obrazovanje i gospodarstvo. Mnoge firme, pojedinci, ali i obrazovne ustanove i organizacije rade samozatajno na projektima koji uglavnom nisu poznati javnosti a prepoznati su i izvan Hrvatske. Poveznica između ove tri grane je sjajna i tako treba biti. Uči se na greškama novih članica u ESA-i u prošlim valovima pristupa (slično kako su države pristupale i u EU). Neke od njih nisu bile u stanju godinama spojiti znanost i gospodarstvo unatoč višegodišnjoj suradnji s ESA-om. One su započele suradnju s ESA-om na isti način kao i Hrvatska, tj. početnim pristupom i promatračkim statusom. ESA je također ponešto naučila, i ono što bi nas trebalo radovati, jest da je skratila period čekanja na viši status članstva s 5 godina na vrijeme koje je potrebno novoj državi članici da se uklopi u sistem i može biti znatno kraće (što se tiče Hrvatske - vjerojatno i hoće).

Na samom sastanku ESA je uglavnom predstavila programe u kojima ionako možemo sudjelovati, bez obzira na ugovor s njima, jer smo u tim programima punopravni članovi. Jedan od tih programa je Copernicus, odnosno Earth Observation program koji je financiran od strane Europske komisije (EU). Na taj način naši poduzetnici mogu ne samo koristiti dostupne satelitske podatke, već se mogu javljati i na javne natječaje koji se objavljuju na odgovarajućim web stranicama Europske unije. Važno je reći da je sustav javne nabave Europske svemirske agencije odvojen/samostalan u odnosu na sustav javne nabave EU, a natječaji vezano uz Copernicus se objavljuju upravo na stranici EU.


Više od same ESA-e oduševile su me prezentacije naših obrazovnih i znanstvenih institucija i poduzetnika. Bilo je 17 naših prezentacija, a spomenuti ću samo neke koje su mi se činile posebno zanimljivima.




Geodetski fakultet u Zagrebu je predstavio svoj rad vezano uz Copernicus program. Prof. Željko Bačić je govorio o uredu Copernicus Relay Hrvatska i aktualnim projektima na kojima se radi. Najavio je održavanje Copernicus Hackathona u Zagrebu u drugoj polovici listopada 2019. Prof. Mateo Gašparović je govorio o naprednom promatranju Zemlje iz satelita (Earth Observation) i detekciji biljnog pokrova i nadzoru zelenih površina.




Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku je predstavio svoj istraživački rad na biološkim sustavima, primjenama u zemaljskoj ekologiji te o mogućem formiranju umjetnih ekoloških sustava. Ovo je posebno zanimljivo kada govorimo o kolonizaciji Marsa.

Oikon d.o.o., institut za primijenjenu ekologiju je govorio o obradi satelitskih snimaka dobivenih putem Copernicus programa (Sentinel sateliti). Jedan od njihovih velikih projekata kojeg rade za Ministarstvo poljoprivrede jest Primjena multispektralnih satelitskih snimki visoke rezolucije u određivanju stupnja produktivnosti i starosti raznodobnih sastojina šuma šumoposjednika na Mediteranu i Submediteranu.




Amphinicy Technologies je predstavio svoje softverske proizvode namijenjene satelitskoj industriji. Blink, SatScout i Monica su paketi koje su razvili i ponudili tržištu.




ORQA d.o.o. je predstavila svoje Remote Reality naočale kojima su postigli odličan uspjeh na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu. Osim američkog ministarstva obrane, ovaj proizvod bi mogli koristiti i astronauti u svemirskim misijama za obavljanje opasnih zadataka gdje je bolje koristiti daljinsko upravljanje nego izravnu prisutnost čovjeka.





Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) je predstavio svoj projekt cubesata FERSAT. Više informacija o projektu potražite OVDJE.




Na kraju skupa predstavljene su aktivnosti na području obrazovanja. Tako je Zvjezdarnica Višnjan predstavila svoje obrazovne programe i projekte.


Adriatic Aerospace Association A3 je predstavila svoje aktivnosti na području obrazovanja i projekte koje radi u suradnji s osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.




Posljednji izlagač na ovom događanju sam bio ja. Govorio sam o uspjesima naših učenika i studenata na svemirskim natjecanjima u Europi i svijetu, te o sudjelovanju u velikim eventima kao što su World Space Week i European Space Talks gdje smo igrali značajnu ulogu.




Filip Glogoški je 2016 godine dizajnirao godišnji poster za Svjetski tjedan svemira, i to na globalnoj razini za potrebe World Space Week Asocijacije. Ovaj poster je poslan svim državama koje sudjeluju u obilježavanju Svjetskog tjedna svemira, svemirskim agencijama, svemirskoj industriji, partnerima i sponzorima WSWA te delegacijama u UN Komitetu za miroljubivo korištenje svemira u Beču. Dizajn postera je korišten kao predložak za izradu diploma i priznanja, digitalnih i printanih bannera, i jedan primjerak postera stoji na zidu ureda direktorice UN OOSA u Beču.



Naši učenici osnovnih i srednjih škola te studenti fakulteta sudjelovali su u Odysseus Space Contest i plasirali su se u polufinale. Do finala je stigao naš mladi Ivan Rubčić iz Ličkog Lešća gdje je i pobijedio, te tako postao europski prvak i ambasador mladih u svemirskoj branši.




Hrvatska je uspješno sudjelovala u Europskim svemirskim razgovorima (European Space Talks) u studenom 2018. godine i s 24 organizirana događanja je zauzela 2. mjesto. Pregled događanja održanih kod nas možete pronaći OVDJE.





Na kraju svojeg izlaganja sam predstavio globalnu organizaciju studenata i mladih svemirskih profesionalaca Space Generation Advisory Council (SGAC) i njihove aktivnosti u Hrvatskoj. Ovim putem pozivam mlade od 18 do 35 godina starosti da se učlane u ovu organizaciju i sudjeluju u projektima, prisustvuju sastancima i kongresima te osvoje stipendije.


Sudjelovali smo u dvije simulacije života na Marsu koje su organizirane u Europi (PMAS-17 i AMADEE-18).





Predsjednik World Space Week Hrvatska, g. Danko Kočiš, koji je ujedno i nacionalni koordinator WSW, g. Andreja Radović, savjetnica ministrice u MZO i osoba zadužena za odnose s ESA-om i Goran Nikolašević, član Upravnog odbora WSW Hrvatska.




 Qatar Airways from Zagreb

*Napomena: Qatar Airways leti iz Zagreba za Dohu Airbusom A320. Preko Dohe možete letjeti za SAD, Australiju i dalje

Primjedbe

Popularni postovi