Roscosmos Soyuz, Space X Dragon Crew, Boeing CST-100 Starliner - što slijedi?


Danas je iz svemirske luke Baikonur uz pomoć rakete Soyuz uspješno lansirana ekspedicija 58 prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), prva nakon neuspješnog lansiranja ekspedicije 57 u listopadu 2018.

Lansiranje Soyuza s posadom. Pogled s ISS-a.
Foto: ESA/Alexander Gerst

Posadu ekspedicije 58 čine Oleg Konenenko (Roscosmos), Anne McClain (NASA) i David Saint-Jacques (CSA). Oni će na ISS-u provesti slijedećih šest i pol mjeseci, radeći na brojnim eksperimentima i na održavanju same postaje.

Članovi posade ekspedicije 58
Foto: NASA

Anne McClain bi trebala biti jedan od posljednjih astronauta Nase koji su letjeli do ISS-a ruskim svemirskim brodovima Soyuz od 2011. godine kada je umirovljen Space Shuttle. Nasa Rusima trenutno plaća nešto preko 70 milijuna USD po sjedalu za transport njezinih astronauta do ISS-a. Nasa je ranije najavila raskid ugovora s Rusima i prelazak na privatne američke svemirske brodove. No, kako su oba programa u zaostatku (Space X i Boeing), pojavio se problem: Rusima treba oko dvije godine za izgradnju jednog Soyuza i kako su Amerikanci dali naznaku da prestaju s narudžbama letova, Rusi su smanjili proizvodnju Soyuza. Tako su Amerikanci došli u nezgodnu situaciju da neće imati kako doći do ISS-a u slučaju da njihovi programi budu ponovo odgođeni.

Nastojanje Amerikanaca da osiguraju letove svojim astronautima s američkog tla nije samo stvar ponosa, već i ekonomskog interesa kroz koji bi se angažirala industrija diljem SAD-a.

Što slijedi?

Space X je najavio prvi let svojeg Dragona Crew, ali bez posade, već za 7. siječnja 2019. godine te ako let uspije, prvi let s posadom bi mogao biti već u ljeto 2019.  Kompanija Space X je još 2012. godine započela s dostavom tereta na ISS u okviru Nasinog Crew and Cargo programa.

Boeing je izgradio svoj novi svemirski brod CST-100 Starliner i prvi let bez posade se očekuje u ožujku 2019. godine, dok bi prvi let s posadom trebao krenuti u kolovozu 2019.  Ovih dana je započelo tromjesečno testiranje broda, tzv. stres test, kojim se simuliraju svi uvjeti od lansiranja, boravka u svemiru, pa do povratka na Zemlju.

Astronaut Joe Cassada trenira na simulatoru CST-100
Foto: NASA

Nasa je vodila cijeli proces i postavljala tehničke, sigurnosne i financijske kriterije za sudjelovanje u programu. Prva posada za oba svemirska broda je izabrana i trenutno prolaze obuku na simulatorima svemirskih brodova na kojima će letjeti. Nasa razvija i vlastiti svemirski brod Orion, no on nije ni izdaleka blizu završetka u odnosu na privatnu konkurenciju, iako je prvi let bez posade izvršen još 2014. godine. Raketa nosač pod nazivom SLS (Space Launch System) nije imala niti jedan probni let i neizvjesno je hoće li do njega uopće doći. Za to vrijeme je Space X izvršio let svoje nove i najveće rakete Falcon Heavy.

Astronauti koji će letjeti svemirskim brodovima Dragon Crew i CST-100 Starliner
Foto: NASA

Rok trajanja ISS-a je za sada planiran do 2024. godine uz mogući produžetak rada. No, svi dionici ISS-a imaju pogled usmjeren prema orbiti oko Mjeseca (i Marsa) tako da postoji mogućnost slične međunarodne suradnje na novi uzbudljivim svemirskim projektima.



 Qatar Airways

Popularni postovi