Nožem na Soyuz - Svemirska šetnja ruskih astronauta

U kolovozu 2018. senzori na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) su registrirali manji gubitak tlaka zraka. Astronauti su krenuli u potragu za izvorom gubitka tlaka i pronašli su rupicu na orbitalnom modulu svemirskog broda Soyuz MS-09. Rupica je promjera oko dva milimetra i probušena je svrdlom kroz sve metalne slojeve svemirskog broda. Astronauti su koristili epoksidnu smolu kako bi zatvorili rupu i spriječili daljnji gubitak tlaka u postaji.

Foto: NASA

Istragom je utvrđeno da je rupica probušena na Zemlji tijekom izgradnje svemirskog broda. Nije javno objavljeno tko je i kada probušio rupicu, no šef Roscosmosa Dimitrij Rogozin je stvar opisao kao "tehnološku pogrešku specijalista".

Kako od kolovoza, nakon što je rupica zakrpana, nije bilo gubitka tlaka na ISS-u, ocjenjeno je da je povratak astronauta Sergeja Prokopjeva, Aleksandera Gersta i Serene Aunon-Chancellor siguran. Naime, svemirski brod Soyuz se sastoji od tri modula: orbitalnog modula, zapovjednog modula i servisnog modula. Prilikom povratka na Zemlju se moduli razdvajaju i samo se zapovjedni modul vraća s astronautima, dok se preostala dva modula odvajaju i izgore u atmosferi.

 Qatar Airways Croatia

Ruski inženjeri su htjeli provjeriti stanje zakrpe s vanjske strane i uzeti uzorke materijala kako bi ga analizirali na Zemlji, te je odlučeno da dvojica ruskih astronauta obave svemirsku šetnju i uzmu uzorke potrebne za analizu. Oleg Kononenko i Sergej Prokopjev su izašli u svemir u 16:59 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET) i njihov rad je trajao 7 sati i 45 minuta.

Screenshot: Youtube/NASA

Svemirski brod Soyuz nije pripremljen za vanjske radove na njemu dok je u svemiru, tako da nema ugrađene ručke za koje bi se astronauti mogli prihvatiti. Stoge je iskorištena ruska robotska teleskopska ruka "Strela". Dok je jedan astronaut upravljao robotskom rukom, drugi se nalazio na samom vrhu ruke, i stojeći na podestu kojim su mu bile pričvršćene noge obavio je potrebne zahvate na modulu.

Screenshot: Youtube/NASA

Prvo je bilo potrebno prorezati vanjski sloj zaštite i Oleg Kononenko je za to koristio običan nož. Ovo je bila izuzetno opasna operacija jer je mogao nehotice oštrim nožem oštetiti, odnosno probušiti svoje svemirsko odijelo, što bi cijeli zadatak dovelo u ozbiljne probleme.

Za vrijeme prorezivanja otvora dijelovi izolacije su odletjeli u svemir i stvorili novi svemirski otpad.

Screenshot: Youtube/NASA

Nakon noža su korištene specijalne škare kojima su prorezani preostali slojevi zaštite.


Screenshot: Youtube/NASA

Screenshot: Youtube/NASA

Screenshot: Youtube/NASA

Screenshot: Youtube/NASA

Nakon što su uzeli potrebne uzorke sredstva kojim je rupa zatvorena, astronauti su završili misiju ostavivši izolacijski materijal otvorenim, iako su pripremili dodatni komad materijala kojim bi se pokrio novonastali otvor. Kontrola misije je zaključila kako zatvaranje nije potrebno jer se povratak na Zemlju očekuje unutar narednih tjedan dana, a s obzirom da je svemirska šetnja već trajala dulje od planiranog vremena, astronautima je naloženo da se vrate u ISS. Prije toga su pokupili nekoliko  eksperimenata s vanjske platforme modula Rassvet koji će biti poslani na Zemlju za potrebe daljnjih istraživanja.

Screenshot: Youtube/NASA

Screenshot: Youtube/NASA

Odvajanje svemirkog broda Soyuz MS-09 s astronautima Sergejem Prokopjevim, Aleksanderom Gerstom i Serenom Aunon-Chancellor je planirano za 02:42 CET 20. prosinca 2018. Na ISS-u ostaju Oleg Kononenko, Anne McClain i David Saint-Jacques i njihov povratak je planiran za lipanj 2019.










Primjedbe

Popularni postovi