Životinje u svemiru

U rane dane astronautike nitko nije znao kakve efekte i posljedice bi boravak u svemiru mogao izazvati na živim bićima. Životinje, a to su uglavnom bili psi, majmunčići i čimpanze, korišteni su za ispitivanje sigurnosti i izvedivosti lansiranja živih bića u svemir, i ono što je možda važnije, kako ih žive i zdrave vratiti na Zemlju.

Svijet je ostao iznenađen kada je Sovjetski Savez 3. studenog 1957. lansirao mali satelit Sputnik 2, a u njemu je bio psić Lajka.

Foto: NASA

Lajka je bila mješanac Sibirskog haskija, i bila je pas lutalica s ulica Moskve. Sovjetski znanstvenici su pretpostavljali da bi pas lutalica bio naviknut na teške uvjete uz malo hrane i vode te na niske temperature. Lajka i još dva psića su trenirani za svoju svemirsku misiju boraveći u malim kavezima te su naučili sami jesti hranjivu pastu koja im je bila pripremljena za misiju. Na žalost, njezin put je bio u jednom smjeru. Znanstvenici u to vrijeme nisu znali kako sigurno vratiti svemirski brod na Zemlju, pa se ne zna niti koliko vremena je Lajka uspjela preživjeti. Njezin Sputnik 2 je izgorio u visokim slojevima atmosfere u travnju 1958. godine, što znači da je proveo oko 6 mjeseci u svemiru. Sustav za održavanje života nije bio predviđen za tako dugotrajan boravak u svemiru.

Zapravo, ona nije bila prva životinja u svemiru. Još 1947. godine, 20. veljače, Amerikanci su lansirali vinske mušice na raketi V2 zarobljenoj od Njemačke nakon drugog svjetskog rata. Raketa je dostigla visinu od 110 kilometara, visinu koju danas nazivamo Karmanovom linijom ili granicom svemira. Znanstvenici su željeli ispitati utjecaj radijacije na tako velikim visinama i raketa ju je dostigla letom od 3 minute i 10 sekundi.

Prvi sisavac u svemiru je bio mali rezus majmun, kojega su nazvali Albert II, i 14. lipnja 1949. dosegao je visinu od 150 kilometara.

Foto: NASA

Na žalost, majmunčić nije preživio povratak na Zemlju.

U periodu od 1950. do 1960. Sovjeti su lansirali 57 pasa u svemir. Belka i Strelka su bili prvi koji su napravili punu orbitu i preživjeli povratak na Zemlju.

NASA je uglavnom lansirala majmunčiće, a jedan od njih je doživio 27 godina nakon leta u svemir (majmunčić se zvao Baker).

Čimpanza Ham je prošla "prave" treninge za astronauta. Ham je postao prava zvijezda i "slavna osoba" nakon svojeg leta 31. siječnja 1961. Ham je naučio kako povlačiti određene upravljačke ručice i za nagradu bi dobio komadić banane. On je bio prva životinja u svemiru koja nije bila pasivan putnik, već je naučio upravljati svojim svemirskim brodom.

Foto: čimpanza Ham/NASA

Foto: Čimpanza Ham/NASA

Foto: čimpanza Ham/NASA

18. listopada 1963. francuski znanstvenici su lansirali u svemir prvu mačku, tj. mačka Felixa, i on se uspješno vratio na Zemlju. 





Od tada su mnoge životinje sudjelovale u eksperimentima i istraživanjima utjecaja mikrogravitacije na mnoge životne funkcije. Astronauti su istraživali mnoge životinje: ose, pčele, kornjače, muhe, crve, ribice, mrave, žabe, miševe, cvrčke, štakore, puževe, ježince, meduze, zamorce, leptire, škorpione i žohare.

Foto: NASA

Foto: NASA

Do danas su u svemir životinje lansirali Sovjetski Savez (danas Rusija), SAD, Francuska, Argentina, Kina, Japan i Iran.

U rujnu 2007. ESA je lansirala misiju FOTON-M3 i tardigradi, poznati i kao vodeni medvjedi (mikroorganizmi) su dokazali da mogu preživjeti u otvorenom svemiru čak 10 dana bez zaštite. Na istoj misiju su bili i žohari, a jedna od ženki žohara je nakon ovako teške misije po povratku na Zemlju imala mlade.

Najsvježija misija koja je nosila životinje u svemir je let svemirskog broda Dragon agencije Space X, 29. lipnja 2018. s 20 miševa.




 Qatar Airways



Popularni postovi