20 godišnjica ISS-a

Najveća i najsloženija konstrukcija u svemiru koju je izgradio čovjek započela je svoj radni vijek prije 20 godina. Zarya Functional Cargo Block (FGB) modul je lansiran 20. studenog 1998. uz pomoć rakete nosača Proton s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu. Zaryu je izgradio Krunichev u Moskvi uz financiranje Amerikanaca (NASA) i poslužila je kao privremeni kontrolni modul do lansiranja ostalih komponenti postaje.

Foto: NASA/Zarya i Unity-1 node

Već 4. prosinca 1998. Space Shuttle Endeavour (STS-88) je donio prvi američki modul, odnosno spojni element (node) Unity-1 koji će spajati ruski i međunarodni dio postaje. Unity je izgradio Boeing u NASA Marshall Space Flight Centru u Huntsvilleu, Alabama. Zarya i Unity su spojeni uz pomoć robotske ruke Canadarm I na Space Shuttleu. Ovo je bio prvi korak u sastavljanju ISS-a koje će potrajati narednih 13 godina.

Foto: NASA

31. listopada 2000. godine je lansirana prva posada (Expedition 1) koju su činili William Shepard, Sergei Krikalev i Yuri Gidzenko. Do danas je na Međunardnoj postaji boravilo preko 230 astronauta iz 18 država, od toga 7 svemirskih turista. Najmlađi astronaut na ISS-u je imao 31 godinu, a najstariji 63 godine. Odrađeno je više od 2.500 raznih znanstvenih eksperimenata iz više od 100 država.

Foto: NASA/ Scott Kelly je 27. kolovoza 2015. slikao Hrvatsku iz Kupole


 Qatar Airways



Popularni postovi