Svjetski tjedan svemira

Ujedinjeni narodi su proglasili Svjetski tjedan svemira 1999. godine na konferenciji UNISPACE III. Točnije, na konferenciji je upućen prijedlog Generalnoj skupštini UN da prihvati prijedlog o obilježavanju Svjetskog tjedna svemira. Za vremenski okvir tjedna su uzeti datumi od 4. do 10. listopada.

UNISPACE III proglašenje World Space Week


4. listopada 1957. godine lansiran je prvi umjetni satelit Sputnik 1.

10. listopada 1967. potpisana je Povelja o miroljubivom istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i ostala nebeska tijela.

Svjetski tjedan svemira (World Space Week) je postao najveći događaj u svijetu koji je povezan sa svemirom i od početka do danas ga je obilježilo više od 100 država. Obilježavanjem Svjetskog tjedna svemira upravljaju UN Komitet za miroljubivo korištenje svemira (UN COPUOS) i UN Ured za poslove svemira (UN OOSA). World Space Week Association (WSWA) je američka neprofitna organizacija koja koordinira nacionalne koordinatore Svjetskog tjedna svemira i potiče ljude na obilježavanje ovog događaja. No, nacionalni koordinatori nisu dio WSWA i WSWA ne stoji iza njih, niti iza događanja i sudionika tih događanja. Da budem precizniji, na stranici WSWA izrijekom piše: "WSWA is independent from WSW national coordinators and participants (event holders). WSWA encourages widespread participation, but does not endorse any WSW participants or events". Na žalost, ova organizacija postoji samo kao administrativno tijelo za brojanje održanih događanja. Podrška nacionalnim koordinatorima je vrlo slaba, a sama asocijacija gotovo da nema organiziranih događanja čak niti u vrijeme Svjetskog tjedna svemira. U dvadeset godina postojanja nikada se nisu osobno sastali nacionalni koordinatori i/ili volonteri koji rade za tu organizaciju. Dobar primjer je Space Generation Advisory Council (SGAC), organizacija koja radi na obrazovanju i promoviranju studenata i mladih profesionalaca u svemirskom sektoru, koja organizira vlastiti kongres, a česti su formalni i neformalni sastanci članova organizacije. Zapravo, WSWA uopće nema sustav članstva tako da kao organizacija ne snosi nikakvu odgovornost, dok je traži od onih koji organiziraju evente i registriraju ih u globalni kalendar.

Svjetski tjedan svemira se u Hrvatskoj organizirano obilježava od 2012. godine. Bilo je pojedinačnih obilježavanja i ranije, kao na primjer u Zagrebu i Rijeci, no kada je 2012. godine imenovan nacionalni koordinator Svjetskog tjedna svemira za Hrvatsku (a to sam bio ja) krenulo je i organizirano obilježavanje i praćenje događanja kroz globalni kalendar. Već 2013. sam imenovan globalnim koordinatorom WSWA (preuzeo sam posao koordiniranja svih nacionalnih koordinatora u svijetu) te je našu nacionalnu koordinaciju preuzela prof. Nataša Bek iz Osijeka.

2014. godine je osnovana neprofitna udruga World Space Week Hrvatska, a na poziciju predsjednice je imenovana prof. Nataša Bek. U 2015. godini je vođenje udruge preuzeo g. Danko Kočiš iz Đakova, inače predsjednik astronomskog društva "Orion" u Đakovu. Od 2012. do danas je registrirano 564 događanja povezanih sa Svjetskim tjednom svemira u Hrvatskoj.

Fotografija sa osnivanja udruge World Space Week Hrvatska, 2014.

Hrvatska se svih ovih godina nalazi u vrhu po broju organiziranih i registriranih događanja povodom Svjetskog tjedna svemira, i to među prvih deset država u svijetu. Ove godine (2018.) smo ušli među prvih pet prema preliminarnim rezultatima WSWA, odmah nakon završetka službenog dijela. Ipak, vjerojatno je da će neke države naknadno unijeti svoja događanja u svjetski kalendar pa se redoslijed može promijeniti. No, svakako ćemo ostati u prvih 10.

Iskustva u Hrvatskoj su pozitivna. Trebalo je vremena da se stvar proširi i udomaći, tako da danas imamo veliki broj škola, osnovnih i srednjih, koje sudjeluju u obilježavanju Svjetskog tjedna svemira. Održan je i veći broj javnih predavanja i prezentacija širom Hrvatske, a nije izostalo ni praćenje od strane medija.

Više informacija o Svjetskom tjednu svemira u Hrvatskoj možete pronaći na nekoliko web odredišta:

- web stranica World Space Week Hrvatska
- Facebook grupa WSW Croatia
- Facebook stranica WSW Croatia
- Twitter WSW Croatia



Ovlašteni partner za:

 Qatar Airways





Popularni postovi